2020 Thajský bílý čaj z divokých stromů
Popis
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: ideálně metodou Gong Fu Cha (10), počítáme 2 g / 100 ml (11), první nálev zalijte vodou 80 °C teplou, luhujte 30-60 s, druhý nálev připravte podobně s rychlejším slitím, třetí a další nálevy zhotovte vroucí vodou a slévejte dle chutiuti
počet nálevů: 3 (a více)
VÍCE O ČAJI
původ: severní Thajsko (horské džungle / pralesy na pomezí Thajska a Barmy)
hmotnost (netto) a balení: 25 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 03.04.2020 / neomezeno-archiv / velmi dlouhá, čaj vhodný k archivaci (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: bílý čaj, 100 % pravý čaj-list; Thai White Moonlight Wild Forest Tea, Thai White Tea, Lahu White Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený (8)
ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): nálev je škoda čímkoliv dochucovat; hodí se pro odpolední i večerní popíjení, k jemnému rybímu masu a sladkým ovocným pokrmům; nejlepší je však bez jídla
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno - přirozeně bio (sběr v divoké přírodě - džungle / pralesy severothajských hor)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+2) a zpracovaný, uplatňován je speciální postup - zavadání čaje v noci; horské divoké variety ásámských čajovníků (Camellia taliensis) - vzrostlé keře, stromky a větší stromy
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: suchý list je menší různobarevný s velkým podílem tipsů, příjemně ovocně vonící; nálev je různých žlutých až červeno-hnědých barev (podle doby luhování), ve vůni s tóny zralého manga a sušeného ovoce, patrná je velmi příjemná sládnoucí dochuť, bez hořkosti; vyluhovaný list má sjednocenější barvy, lehce ovocně voní
aspekt a působení na zdraví: jang (velmi slabý) až neutrální (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Thajský bílý čaj mě svými lístky zaujal na první pohled. Jeho barevnost (hnědo-černo-bílá s tmavou zelenočernou) jasně signalizuje jeho vznik a zařazení mezi tzv. "měsíční čaje - moonlight tea" = čaje sušené v noci (za měsíčního svitu :-), často označované jako "stříbrné" a někdy řazené k tmavým čajům typu "sheng Pchu-er". Čaj je sbírán jen několik týdnů na jaře a je to na listu vidět - typicky zahnuté tipsy a barevnost - resp. dvojbarevnost listů (líc světlý / rub tmavý). Otrhávány jsou divoce rostoucí čajovníky, ke kterým je nutno podniknout dlouhé treky nedotčenou divokou přírodou. Opatření suroviny je tedy mnohem komplikovanější, než při běžném pěstování čajovníků na plantážnických monokulturách. Na rozdíl od nich jsou tak získané divoké listy obzvláště bohaté na chuťové projevy a oplývájí větším obsahem minerálních (aj. látek), které mohou rostliny čerpat z bohatých pralesních půd džungle. Abych si celé spektrum divokých projevů čaje užil, připravuji si jej zásadně ve velmi malé konvičce (kolem 100-150 ml) a občas v širokém mělčím keramickém šálku. Občas musím lístky mírně rozlámat, což mi nevadí... Čaj je - díky svému zpracování - vhodný k dlouhodobému uskladnění. Jeho trvanlivost je reálně neomezená s tím, že se jeho projevy mohou délkou uložení prohlubovat, chuť prohlubovat a zakulacovat. Při mé přípravě je první nálev neobvykle tmavý, načervenalé barvy s komplexními svěžími ovocnými tóny, druhý nálev má ořechové tóny, nálevy postupně světlají a proměňují se v barvě, chuti i dochuti."
VÍTE, ŽE...
Thajský bílý čaj je raritní čaj z divokých čajovníků (stromů) rostoucích v subtropických deštných horských pralesech na pomezí Thajska a Myanmaru (Barmy). Dlouhověké čajovníky se zde množí přirozeně ze semen a jsou nedílnou součástí zdejších subtropických pralesů (džunglí). Nelze proto hovořit o čajových zahradách jak je běžně známe. Jeho zvláštností je, že čajové lístky zavadají v noci za měsíčního svitu, podobně jako (například) čínský čaj Yue Guang Bai „White Moonlight“ (bílý měsíční svit). Zařazení čajů tohoto typu je sporné. Čínský čaj ne označován jako "speciální zelený (sheng) pu-erh s rozdílem při zpracování, prodává se jako světlý pchu-er a často je oznáčován nesprávně jako "pu-erh bílý".
DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE
tip na alternativní přípravu: 1 vrchovatou polévkovou lžíci čaje zalijte vodou o teplotě 90 °C (500 ml) a luhujte 2-3 minuty, druhý nálev udělejte stejně, na třetí nálev použijte vroucí vodu a slévejte dle chuti; ideální pro tuto "západní" přípravu je skleněná konvička Jana (0,6 l, SIMAX)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 4-5 hodin (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... nech rozjařenou společnost, ať se baví, vezmi nejbližší fešnou přítelkyni a v klidu se ztraťte za nejbližší borovice..., pití tohoto čaje ve stínu, v klidu, s řečmi o čaji a životě, za to stojí!"
ČAJOÚDAJE:
Podíl na světové produkci čajů = xx %; počet pěstitelů čaje: více jak xx; počet obyvatel: xx milionů (2020); rozloha státu - xx km²; rozloha plantáží - xx ha; roční produkce čaje - xx tun; počet produkovaných druhů čaje: x (bílé, zelené, polozelené, červené) + speciality
legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) české předpisy (potravinářské, celní aj.) bílý čaj neznají, považují označení "bílý" za obchodní název; čaj je proto dle předpisů řazen (například) k čajům zeleným
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní"
(11) čaj má velký objem, jedna vrchovatá polévková lžíce čaje = cca 3 g
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.