2019 Thajské černé perly - archiv
Popis
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: ideálně metodou Gong Fu Cha (10) pro více sládnoucích nálevů (3), možné luhovací schema (sekundy/teplota vody ve °C): 120/75, 60/80 a 120/90
počet nálevů: 4 (a více)
VÍCE O ČAJI
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okolí Doi Mae Salong
hmotnost (netto) a balení: 25 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 06/2019 / neomezeno-archiv / velmi dlouhá, čaj vhodný k archivaci (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: červený (8) čaj, 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů); Thai Jing Shuan Pearl Black Tea, Jing Shuan Black Peral (No. 12), DMS Jin Xuan Black Pearls, Jing Xuan Black Pearls, Thailand Hong Cha Pearl
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý - černý čaj (8)
ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): čaj lze dobře sladit (zdravý cukr, med, čekankový sirup apod.); zkuste jej s čokoládou, kakaovými boby nebo sušenkami.
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+3) a zpracovaný, uplatňován je klasický postup (zavadnutí, rolování, oxidace, šetrné sušení); indočínský klon No.12 (Jing Shuan, Jin Xuan - domestikovaný tchajwanský kultivar)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: na způsob oolongů, do různě velkých čajinek rolované listy, hluboce - po pravé vanilce - vonící; nálev je hnědo červený až červený, průzračný, s kořenitou notou pravého vanilkového lusku a dlouhou nehořknoucí dochutí; vyluhovaný list tvoří celé neporušené i porušené listy + konce flešů, je olotuhý, hnědozelený, úplně či méně rozvinutý
aspekt a působení na zdraví: silný jang (extrémně silný, zahřívající, uzemňující) (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Čaj svým vzhledem připomíná tmavý (hodně oxidovaný) polozelený čaj - oolong a zpracování listů do menších čajinek je pro černý čaj dost netypické. Připravuj si ho zásadně metodou Kung Fu Čcha. Rád si na čaj dělám čas a trávím čas s čajem... Miluju chvíle, kdy se mohu ponořit do klidu a "flow přicházení myšlenek"... Vybírám si takový čaj, který nepiju každý den. Na stole mám čistý list papíru, svůj oblíbený "pilot", zvýrazňovače, potřebné čajonádobí a vrhám se na thajské černé perly. Beru co nejmenší konvičku, samosebou vyhrazenou na červené / černé čaje - má kolem 180 ml. Pořádně jí nahřeju vroucí vodou a vložím větší (než níže doporučené množství) čaje. Něco kolem devíti gramů. Nechám jej nahřát a v zavřené konvičce rozvonět. Pak postupuji "standardně". Dělám proplachovací ("nultý") nálev a po probuzení čajinek čaj luhuji skoro vroucí vodou a slévám dle chuti. Tímto způsobem udělám několik skvělých nálevů, mezi kterými přichází bezpočet užitečných myšlenek a nápadů :-)!"
VÍTE, ŽE...
Přesná klasifikace čaje je někdy velmi ošemetná záležitost. Zejména, pokud není znám přesný postup výroby, je spousta příležitostí ke spekulacím, dohadům a odhadům. Ostatně definovat, kde je hranice mezi oolongem a čajem zeleným (při malé oxidaci) a oolongem a čajem červeným / černým (při velké oxidaci), je věcí názoru a stanovení hranic (oxidace). Mohli byste namítat, že pro zelené či červené čaje se již na plantáži sbírá jiný "materiál" a polozelené čaje se zpracovávají svébytným (a dost zdlouhavým a složitým) postupem, zcela odlišným od výroby čajů zelených. Ovšem co v případě, že jsou nasbírány konce flešů v typické sběrové formuli oolongů (T+2, T+3) a je vyroben zelený nebo červený čaj? Já k tomu často přistupuji tak, že to neřeším. Najdu si nejvhodnější způsob přípravy čaje a opakovatelné shodné výsledky - příjemná chuť, barva, dochuť apod. - mi stačí ke štěstí... Můžeme však o tom donekonečna diskutovat.... kde jsou hranice a proč a co kdyby, kdyby :-)!
DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE
tip na alternativní přípravu: do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 1-2 polévkové lžíce čaje, zalijte právě vroucí vodou a luhujte dle chuti - alespoň 3 minuty při prvním nálevu (pro získání zkušenosti s čajem doporučuji nálev postupně ochutnávat a najít si vyhovující čas luhování), lze zhotovit 2-3 nálevy
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 3-4 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... nech rozjařenou společnost, ať se baví, vezmi nejbližší fešnou přítelkyni a v klidu se ztraťte za nejbližší borovice..., pití tohoto čaje ve stínu, v klidu, s řečmi o čaji a životě, za to stojí!"
legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) české předpisy (potravinářské, celní aj.) znají pouze černý čaj; termín "červený" nikoliv - čínská (resp. celosvětově běžně požívaná klasifikace čajů) do Čech ještě jaksi nedorazila :-( ... ačkoli se v čajové branži běžně užívá; Hong Cha (červený čaj) = čínské členění; Chā dæng (ชาแดง) - červený čaj, termín používaný v Thajsku
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha (kung-fu-čcha)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.