2021 Thajský zmrzlý vrcholek - bio

Neohodnoceno
 

polozelený čaj v bio kvalitě, 50 g, Thajsko, minimální trvanlivost do: 15.6.2024

Dostupnost Skladem
Měrná cena 298 Kč / 100 g
149 Kč    
Kód produktu 220
Značka NepustilTea-standard
Kategorie thajské polozelené (oolongy)
 

Thajský zmrzlý vrcholek - bio

(Thai Dong Ding Oolong Tea)
"velmi povedená thajská variace na slavný čínský oolong (polozelený čaj) Dong Ding"

čaj umí: mnoho povzbudivých nálevů
čaj vás zaujme: 
výkonností, nenáročnou přípravou
čaj je vhodné pít: 
kdykoliv, kdy je potřeba doplnit energii, uhasit žízeň a zahnat únavu (a když je čas na Gong Fu Cha)

P1010010_NepustlTea.cz_thai_dong_ding_oolong_1160x206_b_011
obr.: oolong "standardního vzhledu", příjemně vonící

jak čaj vnímám a používám:
"text v přípravě"
(ZN, 11.6.2021)

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 15.6.2021
šarže: 21F1102
minimální trvanlivost do: 15.6.2024
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong) rolovaný do pevných čajinek
složení: 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: mimoevropská certifikace TH-BIO-152-THAILAND, označení Organic Thailand (thajské bio), USDA ORGANIC (USA bio)

P18E04~1
obr.: rozluhovaný list (částečně rozvinuté čajinky)

doporučená příprava:
do malé (cca 150-200 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte zchladlou až vroucí vodou a ihned slijte (tzv. oplachovací nálev, jež se nepije), další nálevy zhotovte obdobně ale čaj již slévejte do šálků, pro první regulérní nálev se doporučuje čas 30 až 50 sekund, čas dalších nálevů prodlužujte dle vlastní zkušenosti (vždy o 15 až 30 s -doporučuji průběžně kontrolovat chuť, každý čaj se může - v konkrétních podmínkách přípravy * - chovat jinak, zhotovit lze několik nálevů, 2. a 3. nálev se obvykle považuje za "nejlepší"
záleží na tvaru konvičky, jejím vyhřátí, množství čaje, skutečné teplotě vody
počet nálevů: 4-5
alternativní příprava:
čaj lze s úspěchem luhovat ve studené vodě, kdy do skleněné lahve vložíme několik čajových lžiček čaje a luhujeme minimálně dvě hodiny (ideálně pak v lednici přes noc);  z čaje lze zhotovit jeden silnější nálev (resp. jednotlivé nálevy smíchat) a přelít přes led + ochutit (sušenou třtinovou šťávou, citronem apod.)

P1A5FE~1
obr.: pěkný žlutý nálev svěží (a typické) vůně i chuti

můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Tento čaj je pro mě uklidňující i povzbuzující zároveň. Myslím že je vhodný pro každého, kdo chce upevnit své zdraví, zbavit se stresu, oblažit celé tělo a zbystřit mysl. Je pro všechny, kteří se na věci kolem sebe míní podívat z nových úhlů pohledu... ať je to kdykoliv!" ​

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"text v přípravě"

P13A49~1
obr.: vyluhovaný čaj nese znaky málo oxidovaného oolongu (= částečné zhnědnutí okrajů některých listů)

více informací o čaji

suchý čaj: pěkné čajinky temných zelených barev jsou pevněji sbaleny a vydávají lehce bylinou vůni
nálev: je různých odstínů žluté, podle pokročilosti nálevu, množství čaje a doby luhování
vyluhovaný list: 
je pevnější, převážně neporušený, s patrnou formulí sběru = tips + 3 listy (T+3)

odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)

další označení čaje: Thai Dong Ding Oolong Tea, Dong Ding [tung ting], "mrazivý vrcholek", "zmrzlý vrcholek"
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný

P18C7C~1
obr.: lístky jsou křehké a v čaji jsou výhradně konce flešů (= čerstvých mladých přírůstků větviček na čajovnících)

ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.)
čaj a jídlo (tea pairing): k těžším jídlům, nebo jen tak bez jídla
aspekt: jin (lehce zahřívající až neutrální)
šarže: 21F1102
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční (T+3) a mechanizované zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: indočínský klon čajovníku (No. 19)
trvanlivost: dlouhá
ledový čaj: zajímavý (příklady)

P1E403~1
obr.: sodalit (vlevo) patří mezi tzv "foidy" a v horninách zastupuje křemen, je-li ho nedostatek; vyluhovaný list čaje (vpravo)

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("polofermentovaný" čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: -
čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. 4

P1AF2F~1
obr.: čaj lze připravit "kontinuálním" luhováním několika čajinek v šálku (= luhování, upíjení a dolévání horké vody)

poznámky:

Dong Ding  ( čínsky ;  pinyin :  Dòng Dǐng ; vyslovováno  [tʊ̂ŋ.tìŋ] ), také hláskované  Tung-ting , je  čaj oolong  z  Tchaj-wanu . Překlad Dong Ding je „Zmrzlý vrchol“ nebo „Icy Peak“ a je to název hory na Tchaj-wanu, kde se čaj pěstuje. Tyto rostliny byly na Tchaj-wan přivezeny z  pohoří Wuyi  v čínské  provincii Fujian  asi před 150 lety.