2022 Thajská princezna (No.12) - superior - bio
Popis
STRUČNĚ
čaj umí: mnoho povzbudivých nálevů s jemnou bylinnou notou
čaj vás zaujme: nenáročnou přípravou a zejména výkonností
čaj je vhodné pít: kdykoliv, kdy je potřeba doplnit energii, uhasit žízeň a zahnat únavu
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: metodou Gong Fu Cha (10) pro mnoho podobných nálevů (3), počítejte cca vrchovatou čajovou lžičku čaje na 100 ml vody, použijte menší konvičku nebo gaiwan (8) (doporučuji do 150 - 200 ml), udělejte "nultý" nálev, tj. čaj propláchněte vroucí vodou a nechte alespoň minutu odpočívat v zavřené konvičce, první nálev již slévejte do šálků, při dalších nálevech postupujte podle schematu (sekundy/teplota vody ve °C): 30/85-90, 45/85-90, 60/100, 60/100 a pak čas postupně prodlužujte (podle chuti a barvy čaje)
počet nálevů: 4 (5 i více)
párování čaje s jídlem TEA PAIRING)
čaj pijte k težkým sladkým i slaným jídlům a zejména k asijské kuchyni (rýže, nudle, závitky, smažené ovoce, bunčá apod.), zkuste jej s kešu oříšky, lehkými svačinami, čerstvým ovocem a zeleninou, nejlepší je ale bez jídla (13)
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Mám rád obyčejné čaje, které jsou vyrobeny tak, že se při jejich přípravě nedá moc zkazit, poskytují nekomplikované nálevy a přesto osvěží, zaženou žízeň a dokonce se s nimi dá (při přípravě) "vyhrát". Oolong z indočínského klonu No. 12 je toho příkladem. Často jej dělám na jediný nálev, jindy zas metodou Gong Fu Cha. Prostě podle času a nálady. V čaji nacházím různé bylinné a kořeněné tóny, smetanové noty a svěžest zelených čajů. Dochuť je různě dlouhá podle pokročilosti nálevu. Každopádně mě tento čaj velmi baví, svými projevy mi vyhovuje a je to vlastně jeden z prvních čajů (druhý byl oolong "Deset tisíc mil"), který jsem v Thajsku kdysi ochutnal.:-), aniž bych tušil o co jde!"
VÍCE O ČAJI
původ: Thajsko, oblast Chiang Rai
hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 12.05.2023 / 12.05.2028 / mnohem delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: thajský polozelený čaj (oolong), rolovaný, málo oxidovaný, 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů); Thai Jing Shuan Oolong Tea, Jing Shuan (No. 12)
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý - polofermentovaný čaj ("oolong")
ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): čaj doporučuji píte bez přídavků; hodí se k (8)
šarže / bio certifikace: 23K0512 / TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+3) s strojově zpracovaný, indočínský klon (No.12) (11)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čaj má velké, pěkné čajinky tmavších zelených barev, které jsou pevněji sbaleny a vydávají lehce bylinou vůni se stopou smetany; nálev je různých odstínů žluté až hnědožluté, podle pokročilosti nálevu, množství čaje a doby luhování, s různými bylinnými tóny adelší dochutí; vyluhovaný list je měkčí, pěkný s patrnou formulí sběru = tips + 3 listy (T+3)
aspekt a působení na zdraví: jin (silný, ochlazující, povzbuzující) (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
VÍTE, ŽE...
"Tak mě u tohoto klasicky zpracovaného čaje napadá zopakovat něco informací o výrobě oolongů :-). Čajové listí je po sběru ponecháno ve stínu kde zavadá a ztrácí až 80% vody. Posléze je narušována jeho struktura natřásáním v bambusových rotačních koších nebo lehkým ručním "hnětením - rolováním". Čím je list víc pohmožděn, tím dochází k většímu průniku kyslíku k listovým buňkám a k větší oxidaci buněčných šťáv. U velmi malé oxidace jsou listy na okrajích pouze nahnědlé, při vyšších stupních oxidace jsou pak zhnědlé celé. Právě tento krok je při výrobě čaje zásadní. Délka a intenzita oxidace lístků ovlivňuje výsledné chuťové aj. projevy čaje. Oxidační procesy se zastavují teplem (tzv. deenzymace) na vyhřívaných kovových pánvích, kdy jsou listy zároveň ručně tvarovány. Poslední operací je dosušení čaje v pecích a případně následné (někdy opakované) pečení pro získání dalších chuťových nuancí."
DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE
tip na alternativní přípravu: do střední konvičky (500 ml), vložte polévkovou lžíci čaje, zalijte vroucí vodou, nechte luhovat dle chuti (cca 3 minuty a více), postupně čaj slévejte do šálků a dolévejte vroucí vodou; v případě, že nechcete čaj luhovat "kontinuálně", celý nálev vždy řádně slijte do jiné konvičky, z ní pak postupně do šálků; při luhování doporučuji čaj ochutnávat; uděláte několik nálevů
minimalistický: několik čajinek vložte do šálku (100-150 ml), zalijte vroucí vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou (12)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 2-3 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... tendle čaj na čajopárty klidně vem a jeho nálev použij pro jakékoliv drinky, ... při kouzlení s ochucováním nálevů se můžeš chlubit skvělým čajovým listím - každý bude překvapen, co z konvičky lovíš :-)!"
legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) párování čaje s jídlem (jídla s čajem) je specifická disciplína, vyžaduje se vyznat v různých chutích nejen pokrmů, ale i čajů a různých pochutin (koření), ovoce a bylin; dokonce i sladidla mají chutě různé a není jedno jaká voda a nádoby se použijí, "TEA PAIRING" je součástí práce profesionála (viz Teatender.cz)
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní"
(11) xxx (No.12), "xxx" - xxx
(12) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čajové lístky rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, rozlámat, podrtit; nechat nálev úplně zchladnout...); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.