2022 Thajský úsměv - oolong Pao Chung - original - bio

Neohodnoceno
 

polozelený čaj (qing cha) typu "pao chung", ideální pro běžnou přípravu i Gong Fu Cha; čaj umí: velmi povzbudivé nálevy s příjemnou dochutí, bez hořkosti; čaj vás zaujme: odolností vůči přeluhování, výkonností a jednoduchostí přípravy; čaj je vhodné pít: celý den - pro povzbuzení i uklidnění; původ: Thajsko, hmotnost (netto) 50 g, min. trvanlivost do: 6. 6. 2027

Dostupnost Skladem
Měrná cena 278 Kč / 100 g
139 Kč    
Kód produktu 259
Značka NepustilTea-standard
Kategorie thajské polozelené (oolongy)
 

PŘÍPRAVA ČAJE

doporučená příprava: při použítí metody Gong Fu Cha (10) pro více jemných nálevů (3), počítejte rovnou polévkovou lžíci čaje na 100 ml vody, použijte gaiwan nebo malou konvičku (8) (doporučuji do 200 ml), u čaje udělejte nultý nálev (propláchnutí) a další nálevy slévejte do šálků, postupujte podle schematu (sekundy/teplota vody ve °C): 30/85-90, 45/85-90, 60/85-90, 75/90-100 a další nálevy čas postupně prodlužujte, podle chuti a barvy čaje
počet nálevů: 3 (4)

párování čaje s jídlem

teapairnig: čaj pijte k těžkým sladkým i slaným jídlům a zejména k asijské kuchyni (rýže, nudle, závitky, smažené ovoce apod.), nejlepší je ale bez jídla (13)

P1010026_NepustilTea.cz_thai_pao_chung_standard_b_02

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"Velmi často tento skvělý čaj piju. Má to nejméně sedm důvodů: 1. chutná mi :-), 2. poskytuje jiskrný nálev, jež se chladnutím nezakaluje, 3. lze jej připravit různými způsoby a nálevy jsou vždy velmi jemné, 4. nelze jej přeluhovat = nálev prostě nemá hořkost (pokud jej zrovna včas nesleju, nic se neděje (!), 5. čaj lze konzumovat při jakékoliv příležitosti a hodí se k jakémukoliv jídlu, 6. je velmi povzbuzující, 7. dobře ochlazuje organizmus."

P1010043_NepustilTea.cz_thai_pao_chung_standard_b_032

VÍCE O ČAJI

původ: Thajsko, oblast Chiang Rai

map_chiang_rai_province thai_chiang_rai_tea_02 thai_chiang_rai_tea_01

hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 6. 6. 2022 / 6. 6. 2027 / delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: thajský polozelený čaj (oolong) velmi málo oxidovaný a podélně rolovaný typu "peo chung", 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů), Thai Green Oolong Tea, Thai Pao-Chung Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný (8)
ingredience: do nálevu se hodí cokoliv dle vaší chuti (sladidla, ovoce, citron, máta apod.)
šarže / bio certifikace: 22F0606 / TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+3) a strojově zpracovaný, indočínský klon Jing Shuan (No.12) (11)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: tvoří podélně rolované lístky a konce flešů, slabé bylinné vůně, převládají tmavší zelené barvy; nálev je  jemný, světle žlutý, jiskrný, nazakalující se (!), typicky vonící a chutnající podle způsobu přípravy (například při Gon Fu Cha sládnoucí delší dochuť); svěže zelený, stejnobarevný

aspekt a působení na zdraví:  jin (extrémně silný, povzbuzující, ochlazující a revitalizující) (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

tip na alternativní přípravu: do střední konvičky (500 ml), vložte dvě polévkové lžíce čaje, zalijte mírně zchladlou vodou (cca 85 °C), nechte luhovat dle chuti - postupně slévejte do šálků a dolévejte vroucí vodou; v případě, že nechcete čaj luhovat "kontinuálně", celý nálev vždy řádně slijte do jiné konvičky a z ní pak postupně do šálků
minimalistický: špetku čaje vložte do šálku (100-150 ml), zalijte málo zchladlou vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte stejnou a pak vroucí vodou (12)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 2-3 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... udělej pořádný nálev, spíš výluh :-), lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, lemond becherovkou, plátkem citronu a drcenou čerstvou mátou; prožeň šejkrem a ozdob květy lučního kvítí."

tea_plantage_chiang_rai_01

legenda / odkazy:

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) více o čaji v článku: "Vědecký čaj GABA oolong se vyrábí i v Thajsku!"
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní"
(11) xxx (No.12), "xxx" - xxx
(12) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čajové lístky rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, rozlámat, podrtit; nechat nálev úplně zchladnout...); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: