2022 Thajský úsměv - oolong Pao Chung - Premium - bio
Popis
Thajský úsměv - oolong Pao Chung - Premium - bio
(Thai Green Oolong Tea)
"originální polozelený, nepatrně oxidovaný čaj typu Pao Chung [Pao čung] (doslova "balený čaj"), s podélně rolovaným listem, ručně tříděný - bez částí stonků a řapíků listů"
čaj umí: žlutozelené až žluté, velmi povzbudivé nálevy různých chutí, bez hořkosti a s pěkným "aftertaste"...
čaj vás zaujme: výkonem, odolností vůči přeluhování a jednoduchostí přípravy...
čaj je vhodné pít: celý den, čaj je značně povzbuzující...
obr.: listy tmavěji zelených barev, podélně rolované, bez řapíků a větviček, bez drobotiny
jak čaj vnímám a používám:
"Velmi často tento skvělý čaj piju. Má to nejméně sedm důvodů: 1. chutná mi :-), 2. poskytuje jiskrný nálev, jež se chladnutím nezakaluje, 3. lze jej připravit různými způsoby a nálevy jsou vždy velmi jemné, 4. nelze jej přeluhovat = nálev prostě nemá hořkost, 5. čaj lze konzumovat při jakékoliv příležitosti a hodí se k jakémukoliv jídlu, 6. je velmi povzbuzující, 7. dobře ochlazuje organizmus."
(ZN, 27.8.2021)
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 06.06.2022
minimální trvanlivost do: 06.06.2024
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong) velmi málo oxidovaný a podélně rolovaný
složení: 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
obr.: nálev je světle žlutý až pískově žlutý, jiskrný, při chladnutí či zchlazení se nezakaluje
doporučená příprava:
do střední (cca 300 - 400 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte mírně zchladlou až vroucí vodou a luhujte kolem 30 sekund, slijte rovnou do šálků; čas dalších nálevů prodlužujte dle vlastní zkušenosti (například vždy o 30 sekund). Čaj se luhuje poměrně pomalu, zhotovit lze několik nálevů, sítko pro slévání není třeba a taktéž není potřeba provádět tzv. oplachovací nálev
alternativní příprava:
do malé (cca 150-200 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte zchladlou až vroucí vodou a ihned slijte (tzv. oplachovací nálev, jež se nepije), další nálevy zhotovte obdobně ale čaj již slévejte do šálků, pro první regulérní nálev se doporučuje čas 30 až 50 sekund, čas dalších nálevů prodlužujte dle vlastní zkušenosti, doporučuji průběžně kontrolovat chuť, čaj se může, v konkrétních podmínkách přípravy *, chovat jinak
* záleží na tvaru konvičky, jejím vyhřátí, množství čaje, skutečné teplotě vody, rychlosti slévání, preferenci síly nálevu apod.
obr.: list se pomaleji rozvíjí
můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Vím, že spoustu věcí zapomínáš. Zopakuju tedy pár faktických informací. Pětitisíciletá čínská čajová historie a nejstarší čínský čaj (cca 2100 let - zpráva z archeologického výzkumu v Číně z 12. února 2016) má svůj protipól v severním Thajsku. Zde najdeme velmi mladé čajové plantáže ze sedmdesátých let minulého století a nejstarší čaj, jež mám v archivu se honosí datumem 2006. Ačkoliv jde o čaj archivní a starý :-), je ve svých deseti letech velmi mladý. Čaje v Thajsku mají na svědomí Číňané, kteří byli nuceni opustit čínské území po roce 1949, postupně doputovali až do Thajska, kde dostali půdu a po nějaké době začali produkovat velmi kvalitní čaje. A jak to tak bývá, jsou to dnes Číňané promíšení s Thajci a místními etniky, kterých je v severním Thajsku devatenáct. Hovoří se zde čínsky, thajsky a mnoha zajímavými nepříbuznými jazyky."
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, lemond becherovkou, plátkem citronu a drcenou čerstvou mátou; prožeň šejkrem a ozdob květy lučního kvítí."
obr.: listy jsou vesměs celé
více informací o čaji
suchý čaj: tvoří podélně rolované lístky a konce flešů, slabé bylinné vůně, tmavěji zelených barev
nálev: velmi jemný, světle žlutý, jiskrný, nazakalující se (!), typicky vonící a chutnající podle způsobu přípravy (například při Gon Fu Cha sládnoucí delší dochuť)
vyluhovaný list: svěže zelený, stejnobarevný
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, 1 vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě) čaje
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Green Oolong Tea, Thai Oolong Pao Chung Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný
obr.: některé listy se zcela nerozvinou, oxidace je velmi málo patrná
ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.), nejlepší je však bez přídavků
čaj a jídlo (tea pairing): k jakémukoliv jídlu (doporučuju zkusit i bez jídla a jakýchkoliv chuť ovlivňujících pochutin)
aspekt: jin
šarže: 22F0606/2
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční (T + 2 až 3), mechanizované zpracování (sušení v rotačních sušičkách), ruční třídění
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-superior
kultivar čajovníku: (text v přípravě)
trvanlivost: dlouhá
ledový čaj: zajímavý (příklady)
(obrázek v přípravě)
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("polofermentovaný" čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: -
čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. 3
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.