thajské čaje sheng pu-erh
Jako čaje Pu-Erh („pchu-er“, „puer“) označujeme čaje vzniklé v jihočínské provincii Jün-nan s tím, že surovina a postup výroby (stejně tak „postprodukční zacházení s čajem) jsou celkem přesně definovány. Je-li čaj – byť stejným způsobem - vyroben jinde v Číně nebo v jiné zemi, nejde (v tradičním dělení čaje) o čaj Pu-Erh ale o čaj „tmavý“ („Dark Tea – Hei Cha, Lia Bao, Liu An (Luk On)“, „tibetský čaj“ aj.). Rozeznáváme „světlý“ (sheng, raw, „zelený“ či „nezralý“) a „tmavý“ (shu, ripe, „černý“ či „zralý“) typ čaje, jejichž způsob výroby se značně liší. Poslední dobou jsou na trhu čaje typu Pu-Erh z Vietnamu, Thajska, Barmy či Laosu, jež se od jihočínských mnohdy neliší. Běžně se pro ně označení Pu-Erh (sheng, shu) používá. Podobně se lze setkat s označením čajů z exotických destinací, kde se s technologií podobnou výrobě čajů Pu-Erh experimentuje (Japonsko, Jižní Korea a Tchaj-wan). Největší puerovou vychytávkou je čaj vyrobený ve formě „gelu“ = instantní podoby výluhu tmavého pueru a velkou zajímavostí jsou puery vkládané do různých plodů (mandarinky, pomelo, hořký meloun). Puery se běžně lisují do mnoha tvarů (koláče, hnízda, cihly, "jednorázovky" apod.). Mnohem méně se puer prodává jako sypaný (san-cha) a ještě méně je dostupná surovina pro výrobu puerů (tj. surový čaj , tzv. mao-cha).
Značky

čtyřletý vysokohorský tmavý čaj z divoce rostoucích čajovníků, podobný sypaným sheng pchu-erům, ručně sbíraný a zpracovaný, přirozeně bio, ideální pro přípravu metodou Gong Fu Cha, čaj umí:...

třináctiletý, dobře uleželý vysokohorský tmavý čaj z divoce rostoucích čajovníků, podobný sypaným sheng pchu-erům, ručně sbíraný a zpracovaný, přirozeně bio, ideální pro přípravu metodou Gong Fu...