thajské čaje tmavé (liubao, heicha aj.)
Historie tmavých čajů je stejně dlouhá jako čajů pu-erh, ne-li starší. Tmavý čaj "Hei-Cha" ([chej-čcha], angl. Dark Tea) je řízeně dodatečně fermentovaný čaj = širší kategorie, kam patří nejen jün-nanský Pu-erh (typu sheng i shu), ale i všechny ostatní čaje vzniklé a vznikající podobnou "puerovou technologií" v jiných čínských provinciích.
Pokud se tedy nejedná přímo o Pu-erh (čaj vyrobený z velkolistých jün-nanských čajovníků, na území Jün-nanu), mluvíme o čaji Heicha s tím, že lze dál rozlišit čaje Liu-An (vznikající "stařením" zeleného čaje, zejména v provincii An-chuej (Anhui, Ānhuī)) a Liu-Bao (vnikající stařením čajů "červených", zeména v provincii Chun-nan (Hunan, Húnán), v autonomní oblasti Kuang-si (Guanxi, Guǎngxī) a jinde).
poznámka:
Jak správně označovat čaje vznikající "puerovou technologií" v jiných zemích (Vietnam, Thajsko, Laos a podobně) je otázkou. Za puery by se považovat neměly. Přesto se tak děje :-), protože "sheng" a "shu" v sobě zahrnují vyjádření procesu výroby (vzniku) čaje. Spíš by se hodilo je nazývat "stárnoucími čaji" s uvedením původní suroviny (mao-cha, zelený čaj, červený čaj, bílý čaj, oolong...).