2010 Thajská maocha z divokých čajovníků
Popis
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: ideálně metodou Gong Fu Cha (10) pro více odlišných nálevů (3), počítejte cca rovnou polévkovou lžíci na 100 ml vody, použijte gaiwan nebo dobře těsnící malou konvičku (doporučuji do 200 ml), u čaje udělejte nultý nálev (propláchnutí), který se nepije, pak postupujte podle shematu (sekundy/teplota vody ve °C): 30/100, 15/100, 30/100 při dalších nálevech čas postupně prodlužujte, podle chuti a barvy čaje
počet nálevů: 4 (a více)
VÍCE O ČAJI
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, pralesy (džungle) na thajsko-barmských hranicích
obrázek v přípravě obrázek v přípravě
hmotnost (netto) a balení: 25 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 06/2010 / neomezeno-archiv / velmi dlouhá, čaj vhodný k archivaci (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: tmavý čaj (thai hei cha) - shneg pchu-er sypaný, čili mao-cha (8), 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček divokých čajovníků, vzrostlých keřů a stromků); čaj jméno nemá a byl pro prodej pojmenován jako "Shan Tea - Wild Thai Sheng Hei Cha"
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý (8)
ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): čaj je nejlepší bez přídavků; hodí se pít samotný nebo k jakémukoliv jídlu (zajímavý je k sýrům a méně hořkým čokoládám)
šarže / bio certifikace: neuvedena / není - přirozeně bio
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+3) a zpracovaný, uplatňován je klasický postup (zavadnutí na slunci, ruční rolování, odpočinek ve stínu, dosušení v plostínu a na slunci); divoké ásámské velkolisté čajovníky (Camellia taliensis)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: dlouhé "listy" - drátkovitě zkroucené konce flešů, podélně pevně rolované, zastřené bylinné vůně; nálev je bylinný připomínající některé zelené čaje, bylinně vonící s lehkou měnící se dochutí; vyluhovaný list je převážně plně rozvinutý, měkký
aspekt a působení na zdraví: neutrální až velmi slabý jang (díky dlouhému ležení) (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Vzácné čaje si dávám, když mám čas a zejména jako součást relaxace. Prostě si vše řádně připravím, vyberu to správné nádobí a časem a čajem nešetřím. Nemusím :-). Dávat si zajímavý čaj při rozjímání, zastavení, plánování, či jen tak - při spočinutí - se vyplatí. Jen tak si takový skvost dobře užiju."
VÍTE, ŽE...
Trvanlivost tmavých čajů (v tomto případě čaje velmi se podobajícího sheng puerhům) je neomezená. S postupujícím časem lístky i nálev tmavnou a dostávají charakter podobný tmavým (shu) pchu-erům. Chuť získává na hloubce, plnosti a bylinné tóny připomínající zelené čaje se ztrácí. Jedná se o čaj vhodný pro dlouhodobou archivaci a je potřeba si ho pořídit větší zásobu! Kdo to neudělá, mohl by v budoucnu litovat, že ho máš málo :-)! Unikátní horské čaje z nejstarších původních čajovníků - přirozeně se vyskytujících v pásmu subtropických džunglí - jsou trhány z druhu označovaného jako "Camellia taliensis", patřících ke starým, odolným a dlouhověkým čajovníkům, divoce rostoucím, dorůstajícím výšek 2-8 m a patřících k čajovníkům ásámské skupiny!"
DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE
tip na alternativní přípravu: do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 1-2 polévkové lžíce čaje, zalijte právě vroucí vodou a luhujte dle chuti - alespoň 3 minuty při prvním nálevu (pro získání zkušenosti s čajem doporučuji nálev postupně ochutnávat a najít si vyhovující čas luhování), lze zhotovit 2-4 nálevy
minimalisticky: špetku čaje vložte do šálku (100-150 ml), zalijte vroucí vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou (11)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 4-5 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 2-3 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... nech rozjařenou společnost, ať se baví při nějakém podobném čaji, co moc nestojí, vezmi nejbližší fešnou přítelkyni a v klidu se ztraťte za nejbližší borovice..., pití tohoto čaje ve stínu, v klidu, s řečmi o čaji a životě, za to stojí!"
obrázek v přípravě
legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"; čaje můžete použít i víc, standardně se používá kolem 4 g
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) české předpisy (potravinářské, celní aj.) tmavé čaje (tzv. "Dark Tea", kam pchu-ery a podobné čaje patří) neznají, ...znají pouze "černý čaj", kam se musí tmavé čaje šikovně "schovat", pokud se tedy nedeklarují jako zelené
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha (kung-fu-čcha)
(11) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čajové lístky rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, rozlámat, podrtit; nechat nálev úplně zchladnout...); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.