thajské čaje zelené
Zelený čaj je – po čaji černém („červeném“) - nejprodukovanějším čajem na světě. Vyrábí se zřejmě nejdelší dobu, odlišuje od ostatních svou minimální oxidací (ideálně žádnou 😊) a tedy relativně jednoduchou výrobou = sběr, zavadání, rolování a sušení). Čaj je poprvé zmiňován v čínském díle „smlouva se služebníkem“ (Tong Yue, autor Wang Bao) z roku 59 před n. l. a lze předpokládat, že šlo o čaj zelený. Zelený čaj můžeme označit jako „nejsyrovější“ ze všech čajů s tím, že se jeho chuť blíží chuti zelených syrových (nezpracovaných) lístků. Zelených čajů je tisíce typů a z pohledu globálního se sklízí nepřetržitě skoro celý rok. Ovšem rozlišíme-li jej podle zemí, máme extrém, kdy se lístky trhají jen několik dnů v roce (Jižní Korea) a jinde skoro všechny dny v roce (Afrika).