2021 Thajský zelený čaj s větším listem - bio
Popis
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 1 polévkovou lžíci čaje, zalijte zchladlou vodou (cca 80-85 °C) a luhujte dle chuti (doporučuji začít kratším časem, cca 60 s a pak - pro získání zkušenosti s čajem - nálev postupně ochutnávat a najít si vyhovující čas luhování) hotový čaj slijeme přes jemné sítko do druhé konvičky nebo rovnou do šálků; lze udělat druhý a třetí nálev s použitím stejné nebo teplejší vody; čaj je výkonný a celkem odolný proti přeluhování, lze jej dělat i na krátké nálevy metodou Gon Fu Cha (10)
počet nálevů: 2 (3)
VÍCE O ČAJI
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 13.07.2021 / 13.07.2024 / delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: zelený čaj, 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů); Thai Green Tea Big Leaf, Thai Green Tea, Thai Green Tea Type 3
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený (8)
ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): do nálevu se hodí strouhané oříšky, jiná semínka - i pražená, čaj lze dobře sladit (zdravý cukr, med, čekankový sirup, ), lze přidat mléko, smetanu, mátu, kokos, kokosové mléko i koření (kardamom, pepř, sušenou kůru citrusů, rozmarýn, kurkumu apod.); hodí se ke svěžím ovocným zákuskům, k asijským jídlům, zejména nudlím, rýži...
šarže / bio certifikace: 21D1307/3 / TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+3) a zpracovaný, uplatňován je klasický postup (zavadnutí, rolování, oxidace, další rolování při sušení a třídění); ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Miang /Bai Ming)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: větší stejnoměrný, podélně rolovaný list, zbytky částí flešů, řapíků (díky stejnému sběru jako pro oolongy); nálev je silný dle způsobu přípravy, žlutý až hnědožlutý, svébytně aromatický, chuť příjemná dlouhá - pro zelené thajské čaje typická - nehořknoucí dochuť; vyluhovaný list tvoří větší měkký list plně rozvinutý a nabobtnalé části flešů
aspekt a působení na zdraví: silný jin (extrémně silný, povzbuzující a ochlazující) (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Mám rád čaje, jejichž přípravu nemusím složitě řešit a udělám si je podle momentální nálady, času a chuti... právě tento čaj se dá (díky většímu listu) zhotovit na jeden i více nálevů a dokonce si s ním pohrát čínskou metodou přípravy Kung Fu Čcha (10). Čaj si nejčastěji dělám na jeden až dva nálevy a kratší nálevy si dávám večer, když potřebuju hodně povzbudit. Výhodou thajského "lu cha" je nepřeluhovatelnost. I když nechám čaj v nálevu dlouho, nezhořkne. Posílí se jeho svébytnost - vůně a chuť a nálev je značně tmavý. Ačkoliv zelené čaje zásadně nesladím, tento čaj oslazení snese, zvláště tak činím u silného (v konvičce zapomenutého) nálevu. No spíš výluhu či macerátu :-(, :-) ... a jen výjimečně. Mám radši nálevy ve své přírodní podobě, bez úprav a dodatečných ingrediencí."
VÍTE, ŽE...
Thajský zelený čaj je severothajskou specialitou. Mám zkušenost, že se s ním v Bangkoku a jižněji málokdy setkáte. Spíš vám naservírují nějaký čaj čínský (často gunpowder), aniž by o thajském zeleném měli ponětí. Je to logické... Jednak se pěstuje o tisíc kilometrů severněji, jeho produkce má velmi krátkou - ani ne 100letou - historii a většina se vyváží mimo Thajsko. I ve směsi pro přípravu slavného "Cha Yen" (12) (Thai Iced Tea) je thajský čaj málokdy přítomen. Je to škoda! Zelené čaje získávají nový chuťový rozměr oslazením a přidáním vhodných ingrediencí. Nemusíte se obávat experimentů. Vyzkoušejte oslazení obyčejným nezdravým bílým cukrem, zdravější sušenou třtinovou šťávou, nejzdravější variantou - sušeným ovocem nebo kvalitním umělým sladidlem (erythritol, čekankový sirup bez sukralozy).
DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE
tip na alternativní přípravu: z čaje lze zhotovit silnější výluh, například použitím až trojnásobného množství čaje), oslazením nálevu sušenou třtinovou šťávou nebo medem získáte lahodný čaj, do silnějšího nálevu se hodí i rum, citron, marmeláda, hřebíček, cukr apod.; čaj lze připravovat metodou Gong Fu Cha (10) a získat jemné i silné nálevy (3), možné luhovací schema (sekundy/teplota vody ve °C): 30/80-85, 45/80-85, 60/90-100, 75/90-100
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 2-3 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... silný nálev lij na led (střední kostky), dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, přidej salko (slazené kondenzované mléko), vanilkový extrakt a sušené plnotučné mléko, ozdob plátkem citronu, nic víc, ... to totiž úplně stačí (máš-li pochyby přidej trochu špiritusu, experimentuj s kokosovým lékem, thajskou maččou);… hlavně vše dobře umíchej v šejkru!"
legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) zelených čajů je po světě velké množství a liší se vzhledem, chutí, výkonem, trvanlivostí, možnostmi přípravy, surovinou (sběrovou formulí), způsobem sklízení apod.
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; originální nádobí lze nahradit dvěma hrnky nebo šálky
(11) RTGS = Royal Thai General System of Transcription
(12) barevnost nápoje "cha yenů" v Thajsku je lákavá a doslova "vražedná" = oranžová barva je ve směsích pro přípravu nápoje způsobena SY žlutí (E 110) a modrá či zelená pak důsledkem dalších karcinogenních barviv (E133 - brilantní modř FCF a E 102 - potravinářská žluť Tartrazin CL); tato barvicí látky mají v šestistupňové škále škodlivosti číslo -5 (!)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.