2023 Thajský zelený čaj jasmínový s větším listem - bio
Popis
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 1 polévkovou lžíci čaje, zalijte zchladlou vodou (cca 80-85 °C) a luhujte dle chuti (doporučuji začít kratším časem, cca 60 s a pak - pro získání zkušenosti s čajem - nálev postupně ochutnávat a najít si vyhovující čas luhování) hotový čaj slijeme přes jemné sítko do druhé konvičky nebo rovnou do šálků; lze udělat druhý a třetí nálev s použitím stejné nebo teplejší vody; čaj je extrémně výkonný a celkem odolný proti přeluhování, lze jej dělat i na krátké nálevy metodou Gon Fu Cha (10)
počet nálevů: 3 (4)
VÍCE O ČAJI
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 08.06.2023 / 08.06.2026 / delší - v současné době je čaj v archivu a zjišťuji co vydrží (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: zelený čaj ovoněný jasmínem, 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů) + jasmínové květy (většinou odstraněny); Thai Jasmine Green Tea Big Leaf, Thai Jasmine Green Tea, Thai Jasmine Green Tea Type 3
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený (8)
ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): do nálevu se hodí strouhané oříšky, jiná semínka - i pražená, čaj lze dobře sladit (zdravý cukr, med, čekankový sirup, ), lze přidat mléko, smetanu; hodí se ke svěžím ovocným zákuskům, k asijským jídlům, zejména nudlím, rýži, sushi; silný čaj je velmi dobrý jako digestiv
šarže / bio certifikace: 21DJ1307/3 / TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+3) a zpracovaný (13), uplatňován je klasický postup (zavadnutí, rolování, opakované ovoňování, další rolování při sušení a třídění); ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Miang /Bai Ming)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: voňavý list střední velikosti i se zbytky tužších částí sbíraných flešů a jasmínových květů; nálev je svěže žlutý až tmavožlutý, voňavý, silný a značně povzbudivý; vyluhovaný list lehce voní, je objemný a měkký
aspekt a působení na zdraví: silný jin (extrémně silný, povzbuzující a ochlazující) (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Čaj používám coby osvědčený životabudič (to jej připravuji na jeden-dva nálevy) a jako relaxační prostředek k odpočinku, volnému toku myšlenek, nápadů a inspirací... (to používám metodu Gong Fu Cha (10), kdy nálev luhuji opakovaně krátce). Často si dávám větší množství čaje do malé konvičky a nálev dělám "proléváním". V podstatě je to jen krátký výluh. Vzniká mi tak spousta jemných voňavých nálevů, přesně takových, jaké potřebuji!"
VÍTE, ŽE...
Jasmín je jednou z nejoblíbenějších rostlin používaných pro aromatizaci čaje. Zahrnuje kolem 200 dřevinných druhů většinou tropických nebo subtropických, z nichž některé poskytují surovinu na výrobu vonných substancí. Jde o opadavé i stálezelené keře nebo liány s bílými (či žlutými) květy. Máme tak například jasmín pravý (lat. Jasminum officinale) rostoucí v jv. Asii a jasmín arabský (lat. Jasminum sambac), který nalézáme ve východní Indii a v Arábii. Nositelem jasmínové vůně jsou květy, které jsou neobyčejně choulostivé. Sklízejí se za ranní rosy a zpracovávají čerstvé. Na jasmínové silici je založeno mnoho parfémů. K ovoňování zelených čajů se jasmínové květy používají zhruba 700 let. V západním světě jde patrně o čaj nejrozšířenější. Setkáváme se s obrovským množstvím kvalit a typů jasmínových čajů. Mnoho slavných čínských zelených čajů má "jasmínovou" variantu, kdy je v názvu přívlastek mo-li (jasmín). S jasmínovým ovoněním se setkáme i u čajů černých a kvetoucích. V Čechách se nesprávně za "jasmín" považuje půvabný keř s botanickým názvem Philadelphus (česky Pustoryl či "nepravý jasmín"). Najdeme jej ve starších okrasných zahradách a parcích. Jeho vůně je totiž jasmínovým květům velmi podobná".
DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE
tip na alternativní přípravu: z čaje lze zhotovit silnější výluh, například použitím až trojnásobného množství čaje), oslazením nálevu sušenou třtinovou šťávou nebo medem získáte lahodný čaj, do silnějšího nálevu se hodí i rum, citron, marmeláda, hřebíček, cukr apod.; čaj lze připravovat metodou Gong Fu Cha (10) a získat jemné i silné nálevy (3), možné luhovací schema (sekundy/teplota vody ve °C): 30/80-85, 45/80-85, 60/90-100, 75/90-100
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 2-3 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem a ozdob plátkem citronu, nic víc, ... to totiž úplně stačí (máš-li pochyby přidej trochu špiritusu)!"
legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) zelených čajů je po světě velké množství a liší se vzhledem, chutí, výkonem, trvanlivostí, možnostmi přípravy, surovinou (sběrovou formulí), způsobem sklízení apod.
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují); občas čaj do archivu přesunu pro zkoumání, co vydrží a jak se vyvíjí (a to je případ tohoto jasmínového zeleného čaje); více v článku "Archivace čaje a bylin"
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; originální nádobí lze nahradit dvěma hrnky nebo šálky
(11) RTGS = Royal Thai General System of Transcription
(12) barevnost nápoje "cha yenů" v Thajsku je lákavá a doslova "vražedná" = oranžová barva je ve směsích pro přípravu nápoje způsobena SY žlutí (E 110) a modrá či zelená pak důsledkem dalších karcinogenních barviv (E133 - brilantní modř FCF a E 102 - potravinářská žluť Tartrazin CL); tato barvicí látky mají v šestistupňové škále škodlivosti číslo -5 (!)
(13) čaje sbírán ve stejné formuli (T+3) jako pro thajské oolongy a tříděn
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.