2021 Vietnamský červený drak z Moc Chau

Neohodnoceno
 

unikátní černý čaj (hong cha), podobající se čajům jihočínským, ideální pro běžnou přípravu i Gong Fu Cha; čaj umí: nasládlý nálev s e silnou vůní a lehce nasládlou chutí; čaj vás zaujme: účinky, hutností a zejména počtem nálevů; čaj je vhodné pít: kdykoliv v průběhu dne, čaj velmi povzbuzuje, uzemňuje a vybízí k práci; původ: sev. Vietnam, hmotnost (netto) 50 g, min. trvanlivost do: neomezeno (archiv)

Dostupnost Skladem
237 Kč    
Kód produktu 597
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie vietnamské čaje černé ("červené")
 

PŘÍPRAVA ČAJE

doporučená příprava: vyzkoušejte přípravu čínskou metodou Gong Fu Cha (10), získáte mnoho sládnoucích nálevů s úžasnými ovocně-medovými tóny (3)

párování čaje s jídlem

teapairnig: čaj se hodí k jakémukoliv jídlu, k tvrdým sýrům, olivám, masům a zelenine na grilu, k hořké i bílé čokoládě apod. (13)

VÍTE, ŽE...

Vietnamská provincie Mộc Châu je známá zejména... text v přípravě.

P1010238_NepustilTea.cz_vietnamese_red_dragon_nt_b_02

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"... text v přípravě."

P1010293_NepustilTea.cz_vietnamese_red_dragon_nt_b_024

VÍCE O ČAJI

původ: sev. Viietnam, prov. Son La (Sơn La), okr. Moc Chau (Mộc Châu)

290px-Son_La_in_Vietnam.svg son_la_moc_cahu_06 son_la_moc_cahu_03

hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 18.08.2022 / neomezeno - archiv / velmi dlouhá (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: polozelený čaj, 100 % pravý čaj-list; Vietnamese Moc Chau Red Dragon Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý

ingredience: do nálevu sehodí vše, jako do ostatních hutných černých čajů (zdravý cukr, citron, med, mléko, apod.)
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: sběr ruční T + 2 (3), velmi mladé výhonky, zpracování ruční; šlechtěné původní druhy čajovníků
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čajové lístky jsou zcela oxidovány, méně potrhány a podélně lehce rolovány, voní typickou vůní divokých čajů prolnutou nasládlými tóny lístků čerstvého černého čaje, lze postřehnout notu dřev, ovoce a koření; nálev je tmavší, hnědo-červený, jiskrný, s příjemnou sládnoucí dochutí; změklý hnědý list stále tajemně voní
aspekt a působení na zdraví: jang (velmi silný, uzemňující) (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

tip na alternativní přípravu: do střední konvičky (500 ml), vložte polévkovou lžíci čaje, zalijte vroucí vodou, nechte luhovat dle chuti (cca 3 minuty a více), postupně čaj slévejte do šálků a dolévejte vroucí vodou; v případě, že nechcete čaj luhovat "kontinuálně", celý nálev vždy řádně slijte do jiné konvičky, z ní pak postupně do šálků; při luhování doporučuji čaj ochutnávat; uděláte několik nálevů (podle doby luhování a rychlosti slévání)
minimalistický: několik čajinek vložte do šálku (100-150 ml), zalijte vroucí vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou (12)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 2-3 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... tenhle čaj na čajopárty klidně vem a jeho nálev použij pro jakékoliv drinky, ... při kouzlení s ochucováním nálevů se můžeš chlubit skvělým čajovým listím - každý bude překvapen, co z konvičky lovíš :-)!"

moc-chau-sverni-vietnam-NepustilTea.cz-OchutnejCaj.cz-DegustaceCaju.cz

(zdroj obrázku: https://severni-vietnam.cz/moc-chau/)

legenda / odkazy:

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) xxx
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha (kung-fu-čcha)
(11) xxx (No.xx), "xxx" - xxx
(12) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čajové lístky rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, rozlámat, podrtit; nechat nálev úplně zchladnout...); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"
(13) jak do Moc Chau (cestovní průvodce - tipy - místa)

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: