2022 Vietnamský černý čaj z Thái Nguyên
Popis
příprava čaje
doporučená příprava: do větší vyhřáté konvičky (Simax, Jana, 0,6 l) vložte 1-2 polévkové lžíce čaje a zalijte vroucí vodou (0,5 l), luhujte dle chuti (3 - 5 minut), slijte a dle potřeby dochuťte
počet nálevů: 1 (2)
tip na alternativní přípravu: vyzkoušejte přípravu jako rize (lehce čaj opražte, přilijte vroucí vodu a po slití do skleniček oslaďte) (3)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 1 hodinu; zajímavé je použít perlivou vodu či minerálku (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
více o čaji
původ: sev. Vietnam, provincie Thái Nguyên
(zdroj obrázků: 1, 2 a 3)
hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 25.06.2022 / 25.06.2026 / delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: černý čaj, 100 % pravý čaj-list; Thái Nguyên Black Tea, Thái Nguyên Ché Dang, Vietnamese Thai Nguyen Black Tea - OP
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý
ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): nálev lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, sušená třtinová šťáva, med, ovoce, citron, máta apod.) = experimentujte, hodí se k jakémukoliv výraznému jídlu, zejména pak ke sladkým zákuskům
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ruční sběr, strojní zpracován; domestikované čínské klony
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čajové lístky jsou zcela oxidovány, potrhány a podélně rolovány, voní lehce nasládle - typicky pro černé čaje, lze postřehnout tóny dřev a ovoce; nálev je tmavý, hnědo-červený, jiskrný, s příjemnou nehořknoucí dochutí; změklý hnědý list bez výrazné vůně
aspekt a působení na zdraví: silně jangový čaj (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
názor dr. "Týmena" (7):
"Silným životabudičům z černého čaje jsme kdysi říkali "magoráky" (10). Trefné označení extrémně silného a mnohdy přeluhovaného čaje odpovídalo jeho účinků. Silně povzbuzoval a dovolil studovat celou noc! Ovšem při přemíře jeho konzumace hlava třeštila a díky velkému množství kofeinu si člověk si chvílemi připadal jako magor... :-). Je pravou, že jsem v té době neznal turecký čaj rize či jiné silné černé čaje. Magorák jsme dělali z čaje gruzínského nebo čínského. Jiný k mání nebyl! Ale to je už hluboko zapadlá historie "totáče" (8). Vietnamský černý čaj je výborný k práci, k uzemnění a probrání. Má dostatečně kofeinu a dobře barví. Když budeš hlídat luhování, lze z něj vykouzlit i sládnoucí nálevy. Vyhovuje mi, že při přeluhování čaj příliš nehořkne a chladnutím se nezakaluje!"
víte, že...
Vietnamská provincie Thái Nguyên je známá zejména výrobou zelených čajů. Je to paradox! Ve Vietnamu se totiž vyrábí víc čaje černého, než zeleného a téměř všechen se exportuje... Vietnamci vlastní černý čaj moc neznají. Bohatší vrstvy, jež si dávají k ranní polévce pytlíkový "TEEKANNE" či "PICKWICK" (evropsky balený s anglickým popisem), netuší, že uvnitř sáčku je černý čaj "zdejší" - vietnamský :-). Pěstitelské oblasti (především v severní části Vietnamu) nebyly postiženy válečnými konflikty a produkují čaj opravdu výtečný. Pití čaje má silnou tradici, společenskou i všední rovinu. Čaj se pije kdykoliv a snad i kdekoliv (podobně jako ledová káva). Navštívíte-li restauraci, manufakturu nebo rychlé občerstvení právě rozložené na ulici, hned vám přistrčí čaj rovnou pod nos. Při přátelské návštěvě či obchodních jednáních je čaj nejen pohostinným gestem a vyjádřením úcty, ale i nutnou součástí právě probíhající chvíle.
legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) "totáč" - období před rokem 1989
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) speciální pojetí "magoráků" obsahujících směs tabáku a černého čaje ponechávám znalcům, tak daleko jsem ani za studií nedospěl; a s Dr. Týmenem jsem to radši ani nerozebíral, určitě by trval na neprodleném, řádném a opakovaném vyzkoušení :-)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.