2022 Vietnamský černý divoký čaj z Ha Giang
Popis
STRUČNĚ
čaj umí: velmi povzbuzující nálevy bez hořkosti, v dochuti sládnoucí
čaj vás zaujme: výkonností, hebkou silou, působením a chuťovými projevy
čaj je vhodné pít: kdykoliv v průběhu dne, kdy je potřeba povzbudit, doplnit energii a uzemnit se
PŘÍPRAVA ČAJE
v konvičce: do větší vyhřáté konvičky (Simax, Jana, 0,6 l) vložte 1 vrchovatou polévkovou lžíci čaje a zalijte vroucí vodou (0,5 l), luhujte dle chuti (3 - 5 minut), slijte a dle potřeby nálev opakujte stejným způsobem
počet nálevů: 1 (až 4)
PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM (TEA PAIRING)
experimentujte, hodí se k jakémukoliv výraznému jídlu, zejména pak ke sladkým zákuskům (13)
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Miluju divoké čaje! Je v nich zakleto mnoho chutí a vůní. Stáří stromů, ze kterých surovina pochází je až neuvěřitelné a v čaji vždy „schované“. Vietnamský černý divoký čaj si často připravuju v gaiwanu (čínském šálku s pokličkou). Dávám větší špetku lístků, zalévám vroucí vodou a slévám do většího tlustostěnného šálku. Někdy beru na pomoc šálek úzký (tzv. čichátko). Vůně a chutě jsou boží! Dochutě dlouhé a mnohdy překvapivé. Divoké čaje vyhledávám. Připravuju si je často a jejich projevů si opakovaně dosyta užívám! Baví mě totiž čím dál víc…“
VÍCE O ČAJI
původ: sev. Vietnam, provincie Hà Giang
hmotnost (netto) a balení: 50 g (-5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 10/2022 / neomezeno - archiv / extrémně dlouhá (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: černý čaj, 100 % pravý čaj-list; "Ha Giang Black Shan Tea", "Trà Shan Tuyết Cổ Thụ Hà Giang" apod.
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý - černý čaj
ingredience: nálev lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, sušená třtinová šťáva, med, ovoce, citron, máta apod.)
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno (přirozeně bio-divoké stromy)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ruční sběr a zpracování; domestikované čínské klony, var. Shan ("Chè Shan Tuyết") - staré divoké stromy
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čajové lístky jsou zcela oxidovány, méně potrhány a podélně rolovány, voní typickou vůní divokých čajů prolnutou nasládlými tóny lístků čerstvého černého čaje, lze postřehnout tóny dřev, ovoce a koření; nálev je tmavší, hnědo-červený, jiskrný, s příjemnou sládnoucí dochutí; změklý hnědý list stále tajemně voní
aspekt a působení na zdraví: silně jangový čaj (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
VÍTE, ŽE...
Vietnamská provincie Hà Giang je známá starými čajovníky velikosti stromů („Shan Tuyet“), které patří mezi nejstarší čajovníky na světě. Stromy jsou běžně staré 200-400 let. Nejstarší pak až 800 let. Vyskytují se zejména divoce rostoucí v džunglích.
DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE
metodou Gong Fu: (10) použijte vrchovatou polévkovou lžíci čaje na 100 ml vody, gaiwan nebo malou konvičku (doporučuji do 200 ml), hned první i další nálevy slévejte do šálků, postupujte podle schématu (sekundy/teplota vody °C): 30/100, 20/100, 15/100 a u případných dalších nálevů čas postupně prodlužujte, podle chuti, barvy čaje a zkušenosti) (3)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 1 hodinu; zajímavé je použít perlivou vodu či minerálku (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... hódně silný macerát čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alespoň 45 minut) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, bacardi rumem či "tuzemákem", ozdob plátkem citronu a drcenou čerstvou citronovou mátou"
LEGENDA / ODKAZY / POZNÁMKY
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) xxx
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu (Cha) (kung-fu (-čcha))
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.