2023 Vietnamský černý lotosový čaj z Ha Giang

Neohodnoceno
 

excelentní černý čaj z divokých čajovníků, ovoněný vůní nezralých prašníků lotosových květů, klasická hutná vůně lotosu vás nadchne; čaj je vhodný pro metodu přípravy Gong Fu Cha a mnoho nálevů si vyžaduje dostatek času, sev. Vietnam, provincie Hà Giang, 50 g, min. trvanlivost do: neomezeno-archiv

Dostupnost Skladem
239 Kč    
Kód produktu 1047
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie vietnamské čaje černé ("červené")
 

PŘÍPRAVA ČAJE

doporučená příprava: do větší vyhřáté konvičky (Simax, Jana, 0,6 l) vložte 1 vrchovatou polévkovou lžíci čaje a zalijte vroucí vodou (0,5 l), luhujte dle chuti (3 - 5 minut), slijte a dle potřeby nálev opakujte
počet nálevů: 1 až 3
tip na alternativní přípravu: vyzkoušejte přípravu čínskou metodou Gong Fu Cha (10), získáte mnoho sládnoucích nálevů s úžasnými lotosovými tóny (3)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 1 hodinu; zajímavé je použít perlivou vodu či minerálku (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)

VÍCE O ČAJI

původ: sev. Vietnam, provincie Hà Giang

250px-Ha_Giang_in_Vietnam.svg img_20221019_180127_20221128082348 img_20221018_222859_1_20221128082408 

hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 08.03.2023 / neomezeno-archiv / velmi dlouhá (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: černý čaj, 100 % pravý čaj-list; Hà Giang Lotos Black Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý (ochucený/ovoněný)

ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): nálev lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, sušená třtinová šťáva, med, ovoce, citron, máta apod.) = experimentujte, hodí se k jakémukoliv výraznému jídlu, zejména pak ke sladkým zákuskům
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ruční sběr, strojní zpracován; domestikované čínské klony, var. Shan (Chè Shan Tuyết)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čajové lístky jsou zcela oxidovány, méně potrhány a podélně rolovány, voní typickou vůní pestíků lotosu prolnutou nasládlými tóny lístků čerstvého černého čaje, lze postřehnout tóny dřev a ovoce; nálev je tmavší, hnědo-červený, jiskrný, s příjemnou sládnoucí lotosovou dochutí; změklý hnědý list stále voní
aspekt a působení na zdraví: silně jangový čaj (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"Možná si slyšel, že na ovonění libry (8) čaje je potřeba kolem tisíce lotosových květů... Nějak tak to je. Na Západním jezeře v Hanoji si můžeš dokonce čaj nechat ovonět přímo v květech lotosu (přes noc) a ráno jej při východu slunce popíjet. Běžnější je však aromatizace suchého čaje jeho smícháním s otrhanými voňavými částmi nezralých lotosových prašníků. Potřebné množství se otrhá a smíchá s čajem, celkem neprodyšně zabalí a nechá aromatizovat. Přesný způsob je tajemstvím každého výrobce. "Lotosová rýže", jak se otrhaným částem (prašníkům) též říká, se z čaje dobře odstraní - proséváním. Někdy v něm i záměrně zůstává! V Hà Giang se běžně používá lotosová rýže, což šetří čas a zaručuje stále stejný výsledek ovonění. Navíc ji lze použít opakovaně a z čaje s větším listem se dobře separuje."

Nelumbo_nucifera_Oga01  ovoneni_caje-Lotosem  Lam-Tra-Sen-7 

(zdroj obrázků: https://vietnamnet.vn/en/hanoi-man-preserves-lotus-tea-making-651446.html)

VÍTE, ŽE...

Vietnamská provincie Hà Giang je známá zejména... text v přípravě. Listy čajovníku se trhají brzy ráno, kdy je ještě chladné počasí a když neprší. Sběrači šplhají na vysoké starobylé čajovníky a sklízí listy starší než jeden den od posledního deště. Proces zpracování je poměrně náročný a zahrnuje zavadnutí, předsušení na slunci, "pražení", dvojité rolování, oxidaci a trojí sušení.

DobreCaje.cz_NepustilTea.cz_bublinkomanie_vietnamsky_cerny_caj_op_1160x206_b_024

legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) libra = 0,454 kg
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha (kung-fu-čcha)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: