2024 Vietnamský Green Tea Early Spring z Thai Nguyen - dárková plechovka
Popis
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: metodou Gong Fu Cha (11) - do malé konvičky (cca 200-250 ml) vložte cca 1 polévkovou lžíci čaje a zalijte zchladlou vodou (cca 80 °C), luhujte 60-90 s a pak dle chuti (na další nálevy použijte podobný postup s rychlejším sléváním, na pokročilé nálevy pak vroucí vodu a delší časy luhování); vyluhovaný čaj lze použít k dalšímu luhování ve studené vodě v lednici (viz níže)
počet nálevů: 3 (a více - podle rychlosti slévání a teploty vody)
VÍCE O ČAJI
původ: sev. Vietnam, provincie Thai Nguyen (Thái Nguyên)
hmotnost (netto) a balení: 50 g (-5 %), opakovatelně použitelná kovová plechovka s dvojitým uzavíráním
datum výroby / minimální trvanlivost do konce / reálná trvanlivost: 04/2024 / 12/2027 / reálně delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: zelený čaj, 100 % pravý čaj-list, "Vietnamese Thai Nguyen Spring Green Tea", Vietnamský zelený čaj, Trà Xanh Tân Cương (Đặc Sản) Thái Nguyên (podobné čaje z provincie Thái Nguyên: Trà Xanh (Dặc Sản) Thái Nguyên případně Chè (Dặc Sản) Thái Nguyên) apod.)
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.); čaj je vhodný k asijské kuchyni a vydatnějším jídlům, nebo jen tak - bez jídla (Gong Fu Cha) (11)
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ruční sběr T + 2 (3) a zpracování (12); domestikované malolisté čínské klony
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: drátkovitě zkroucené malé (jarní) lístky včetně pupenů (tipsů) svěže bylinně voní (umami); nálev je svítivě zelenožlutý, silný, extrémně voňavý se značným obsahem kofeinu; list je po vyluhování měkký, svěže zelený bylinně vonící a lze jej použít do salátů či k vaření
aspekt a působení na zdraví: extrémně jinový čaj (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Zelené vietnamské čaje piji velmi rád a často. Připomínají mi dobu, kdy se do Čech dovážel (zřejmě v rámci tradiční spolupráce mezi Vietnamem a ČSSR) velmi ucházející sypaný "Vietnamský čaj" bez bližšího určení. Myslím že to byl právě Chè xanh Thái Nguyên a nerad bych se mýlil. Robustní chuť čaje "čésaň" (jak mu s oblibou zkráceně říkám a umím to i s přesnou vietnamskou libozvučnou výslovností :-), možnost rozličné jeho přípravy a přijatelná cena, jej předurčují pro každodenní pití. Je nadmíru povzbudivý a pro někoho až příliš silný. Kdo při jeho přípravě lelkuje snadno jej přeluhuje (neplatí při přípravě pro naše vietnamské spoluobčany, kdy je nutno zalévat vroucí vodou, luhovat co nejdéle a listy nechat v nálevu (!) - ideálně v termosce, aby se u nás cítili jako doma :-)...
Mezi jednotlivými čaji z oblasti provincie Thái Nguyên lze rozpoznat větší či menší rozdíly o kterých marně přemýšlím, čím je vysvětlit. Ačkoliv jsem tam často pobýval, nikdy se mi to nepodařilo zjistit... Jedno je jisté, čaj příliš nestárne a skladováním mnoho netrpí, což může být jeho velkou výhodou. Lze se venkoncem domnívat, že pijeme-li jej pravidelně, stárneme též pomaleji :-). Což vlastně může být i obecný důsledek pití zelených čajů. Podívejte se na mě jak vypadám, co piju "čésaň" jsem pořád svěžejší a mladší :-).
Špičkový čaj s listem rolovaným do slabých drátků, bez prachu, drobotiny a cizorodých příměsí, poskytuje žlutozelený, aromatický a velmi povzbuzující nálev, lehce připomínající některé japonské zelené čaje; čaj obvykle připravuji "po vietnamsky" - dávám hodně 2-3 polévkové lžíce čaje na 0,6 l konvičku a 500 ml vody, která je horká, luhuji jako jediný nálev kolem tří minut (někdy, podle nálady i minut 15 :-), ... a to je skutečně již pro silné nátury nebo cestovatele znalých čajových poměrů v zemi Vietů. Pokud chci dva nálevy z jednoho luhování :-), zaleju 1 polévkovou lžíci čaje lehce zchladlou vodou (0,5 l) a nechám luhovat 2-3 minuty. Výluh opatrně sleju - půlku do jednoho hrnku a zbytek do druhého hrnku. Mám tak dva hrnky čaje, jež je každý jiný! (viz poslední obrázek níže) Při takovém postupu je potřeba - při luhování - čaj nemíchat... Často čaj luhuji ve studené vodě a beru s sebou na výlety v horkých dnech, kdy mám v batohu i vařič pro přípravu horké verze. Ta totiž ochlazuje nejlépe! Samozřejmě lze postupovat i zcela klasicky "čínsky" (metodou Kung-Fu-Čcha - krátké opakované zalití zchladlou a později teplejší až horkou vodou)“ … často čínský postup praktikuji, líbí se mi - čaj mám v malé konvičce a zalévám jej opakovaně. Nálev je zprvu sladký, pak příjemný a nakonec pěkně nahořklý a v dochuti drhnoucí, … pak že se Vietnam s Čínou nesnesou!" (10)
VÍTE, ŽE...
Vietnamský zelený čaj patří mezi velmi známé čaje. Paradoxem je, že se ve Vietnamu vyrábí víc čaje černého, než zeleného a téměř všechen se exportuje. Pěstitelské oblasti (především v severní části Vietnamu) nebyly postiženy válečnými konflikty a produkují čaj opravdu výtečný. Pití čaje má silnou tradici, společenskou i všední rovinu. Čaj se pije kdykoliv a snad i kdekoliv (podobně jako ledová káva). Navštívíte-li restauraci, manufakturu nebo rychlé občerstvení právě rozložené na ulici, hned vám přistrčí čaj rovnou pod nos. Při přátelské návštěvě či obchodních jednáních je čaj nejen pohostinným gestem a vyjádřením úcty, ale i nutnou součástí právě probíhající chvíle.
Zelený čaj z Thái Nguyên je oblíben jako dárek a nikoho jím neurazíte. Za léta, co se čajem zabývám, jsem zjistil, že vietnamský čaj příliš nestárne a skladováním mnoho netrpí. Je to jeho velká výhoda. Lze se dokonce domnívat, že pijeme-li jej pravidelně, stárneme též pomaleji. Vietnamci to dobře ví a tvrdí, že "každý den by měl mít alespoň jednu chvíli strávenou ve společnosti čaje a žádné záležitosti by se neměly - bez předchozího sdílení konvičky čaje - projednávat ". Navíc, čaj Vietnamci obětují předkům, čaj je nezbytnou součástí svatebního obřadu, hostiny a svátků. Je to k nevíře, ale čaj se ve Vietnamu popíjí i tehdy, když se pije pivo!
DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE
tip na alternativní přípravu: čaj lze zhotovit na jeden nálev s použitím menšího množství čaje (je to ale škoda) (3); větší špetku čaje lze luhovat v jediném větším šálku, čaj upíjet a vodu dolévat (nestačíte-li nálev upíjet, slévejte vodu do šálku druhého)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) alespoň 2 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 2-4 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1); doporučuji zkusit japonskou přípravu Shinobi-cha, budete překvapeni silou vznikající esence (!)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... udělej extra silný výluh, přesně "po vietnamsky", přidej dostatek čerstvé máty předem pohmožděné a lij na střední kostky ledu, pak podle potřeby dochuť citronem a sušenou třtinovou šťávou!"
LEGENDA / ODKAZY:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) klasická vietnamská příprava je: čaj + vroucí voda + opakované dlouhé luhování - a vůbec nezáleží na tom, že je to třeba exklusivní čerstvý zelený čaj
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, která je u mnoha čajů (při správném skladování) daleko větší; v případě, že čaj již lhůtu 2 roky ode dne prodeje nenaplňuje (jeho trvanlivost je kratší) je při prodeji uvedeno datum kratší (než dva roky ode dne prodeje)
(10) dokonce spolu občas válčí a pak dělají společná vojenská cvičení, což mi "rozum moc nebere"...
(11) metoda přípravy čaje Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; originální nádobí lze nahradit dvěma hrnky nebo šálky
(12) "vietnamese handmade"
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.