2023 Luo Han Guo
Popis
Luo Han Guo
"velezajímavé sladidlo"
... hory Kuej-lin (Guilin) mají strmé svahy, stíní slunečnímu žáru, jsou často obklopeny mlhou a tvoří ideální podmínky pro růst ovoce, jež se vzhledem podobá kiwi, má jméno "luochankuo" a je extrémně sladké ...
jak ovoce vnímám a používám:
"Luochankuo jsem před léty objevil v jižní Číně, kde se z něj obyčejným způsobem připravuje čaj. Uhranula mě jeho chuť a zejména výdrž. Stačí totiž malý kousek plodu, jež je celý sladký (tenká slupka, mníšek i semena) a máte v konvičce velmi příjemné pití na celý den. Občas si kousek ovoce zaliju s přidáním hořkého melounu nebo jej vložím do černého čaje. Sladký či nasládlý nápoj spolehlivě zahání chuť na sladké a má (na 100 g) pouze 174 kcal (730kJ) :-). S čajem pak vytváří povzbuzující ňamku a zaléváte-li větší kus ovoce, je to pití na celý den."
(ZN, 16.03.2021)
suchý plod: sušený plod - ovoce "luochanguo" patřící k tykvovitým (Curcubitaceae, kam patří i thajský Jiaogulan) obsahuje dužninu s velkými plochými semeny; celý plod je velmi sladký (způsobeno látkami 250 až 400 krát sladšími než cukr)
nálev: žlutý, nezakalený s jiskrou, nekalorický, zvláštní sladké a velmi příjemné chuti s dlouhou dochutí...
doporučená příprava:
do menší (cca 600 ml, ideální je "simaxka" Jana) konvičky vložte přiměřenou část plodu, přelijte vroucí vodou a luhujte 3 minuty, opakovat několikrát, doporučuji vyzkoušet množství = čím větší část budete luhovat, tím bude čaj sladší
počet nálevů: mnoho - dle přípravy a použitého množství
extra tipy na přípravu: kousek plodu lze přidat do jakéhokoliv čaje či byliny při jejich luhování a tím jej osladit nebo ozvláštnit, luhovat lze i celý plod (jež trochu "rozkřápneme" aby se voda dostala pod tvrdou skořápku), nálev vychladíme a přidáme sezónní koktejlové ovoce (jahody, rybíz, angrešt, borůvky, meloun, ananas, kiwi... led a ozdobíme lístky máty, večer pak do zbylého (co nedopijí děti) přidáme něco ostřejšího, lžičku thajské mačči... a mále long drink jedna báseň...
můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Luochankuo se divoce vyskytuje velmi vzácně a proto je od roku 1813 pěstováno uměle; ročně je vyprodukováno pouze kolem 10 tisíc kusů; plody se v syrovém stavu nepoužívají protože nemají dobrou chuť, musí se proto velmi pomalu sušit ve speciálních pecích, čímž se chuť zlepšuje..., v jižní Číně se používá jako tradiční prostředek proti kašli, horečce a nachlazení; pro použití léčebné se doporučuje plod povařit; kromě autonomní oblasti Kuang-si se luochankuo produkuje i jinde v jižní Číně, ... já ho viděl pěstovat i v severním Thajsku; ... a ještě ti prozradím, že toto zajímavé ovoce je pojmenované podle britského fotografa (Gilbert Grosvenori) "
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... na čajopárty udělej z luohankua nálev a nechej účastníky hádat o co jde, zaručuji ti, že to nikdo neuhodne "
více informací o ovoci/čaji
původ: Čína, autonomní oblast Kuang-si (Guǎngxī)
hmotnost (netto): 1 ks ovoce, přibližná hmotnost 17 g
datum výroby: 04/2023
minimální trvanlivost do konce: 4/2028 (reálně neomezená) (1)
typ čaje: "ovocný čaj"
složení: sušené ovoce 100 %, bez konzervantů, barviv
další označení ovoce: Luo Han Guo, luóhàn guǒ, Luohanguo, luo-chan-kuo, luohan nebo lohankuo, arhatovo či budhovo ovoce, Momordica Grosvenori Swingle, lat. Siraitia grosvenorii, angl. Monk Fruit
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: sušené ovoce, není upraveno vyhláškami
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem nebo plastový obal (2)
bio certifikace: necertifikováno
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě: mnoho litrů čaje...
cena za hrnek čaje (200 ml): méně než 3 koruny
odměření: plod rozdrťe a použijte přiměřený kus (dle zkušenosti), luhuje se celý plod (včetně semen a slupky)
vhodnost: lze konzumovat kdykoliv a bez omezení
doporučení dle bylinářské literatury: česká a evropská bylinářská literatura plod nezná, TCM a jiné východoasijské tradiční medicíny plod používají, více informací v článku "Luo Han Guo - podivné ovoce z Asie"
ingredience: lze míchat s jinými čaji, ovocnou šťávou apod.
čaj a jídlo (tea pairing): doporučuji k čemukoliv, když se hodí sladké
aspekt: jang (případně jiný dle míchání s jinými nálevy)
šarže: dle originálního balení
kvalita sběru a zpracování: ruční sběr a balení, tradiční zpracování "pečením" ve speciálních píckách
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
trvanlivost: dlouhá, při dobrém uskladnění (sucho, tma, chladno) několik let
ledový čaj: velmi vhodný pro letní drinky
další netradiční použití: -
LEGENDA/POZNÁMKY
(1) na produktu při prodeji uvádím (dle platné legislativy ČR) datum odpovídající dvoum letům ode dne prodeje (zabalení)
(2) dle aktuálního naskladnění
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.